De Tortosa a la Sènia, entre la serra del Montsià i els Ports hi tenim un mar de oliveres que son el cultiu quasi únic de tota la comarca. El paisatge és fantàstic i la cultura associada a la oliva (tradicions de cada poble, riquesa culinària, formes de treballar, el català de les terres de l’ebre, economia diversificada, història cooperativista, etc…) és un tressor i una del.licia de descubrir. Sant Carles, Godall, Alcanar, La Galera, La Sènia, Ulldecona, i sobretot Mas de Barberans, són joies més que recomanable.
Les varietats de olives que hi trobem a la comarca son la Farga, la Morruda, Sevillenca, Empeltre, Cornezuelo i en menor quantitat també em trobat Arbequina, Sosa. La producció està exclusivament enfocada a l’oli, peró m’he quedat amb ganes de probar de fer Oliva de taula amb la Morruda que te un bon diàmetre, afruitada i rel.lació pell/pinyol. a veure si en podem aconseguir uns kg de proba ¡ Només a Ulldecona s’en fan a la vora de 3.000 Tn per temporada, així que ens trobem al centre del món oliveraire a Catalunya ¡
Per últim vam visitar les oliveres mil.lenàries de Arión, d’on us deixem unes fotos artístiques fetes per la Bea i en Manel ¡ moltes gracies